Category: Logoped

emocion, femije, Lajmet, lexim, lexoj, libra, libra per femije, Logoped, mesues, prind, Psikolog, shendeti mendor, Shkolla, stresi

Si mësojnë fëmijët?

Stilet e të mësuarit mund të përcaktohen në mënyra të shumta, në varësi të prespektivës së një fëmije. Kjo gjë mund të vihet re që në fillimet e shkollës. Stilet mund të përkufizohen si një mënyrë, në të cilën fëmijët perceptojnë dhe përpunojnë informacionin në situatat e të nxënit dhe si një mënyrë, në të …

Disleksia, femije, Lajmet, lexim, lexoj, liber, libra, libra per femije, Logoped, Logopedia

Gjuha e folur, gjuha e shkruar dhe zhvillimi i aftësisë për të lexuar tek fëmijët

Gjuha e folur, gjuha e shkruar dhe zhvillimi i aftësisë për të lexuar tek fëmijët Ka një dallim të qartë ndërmjet përvetësimit të gjuhës së folur dhe përvetësimit të gjuhës së shkruar. Në shumicën e rasteve, nëse vendosni një fëmijë në një mjedis ku njerëzit po flasin rreth foshnjës, ai fëmijë do ta mësojë gjuhën …

femije, Lajmet, lexim, lexoj, liber, libra, libra per femije, Logoped, Logopedia, mesues, prind, Shkolla

Disa këshilla për prindërit rreth fillimit të vitit të ri shkollor

Disa këshilla për prindërit rreth fillimit të vitit të ri shkollor Viti i ri shkollor është shumë afër. Shumë prej fëmijëve e presin me gëzim fillimin e shkollës, por ka edhe fëmijë që mund të jenë pak në ankth. Gjithashtu, edhe prindërit mund të ndjehen në ankth për fillimin e vitit të ri shkollor; për …

Lajmet, lexim, lexoj, liber, libra, libra per femije, Logoped, Logopedia, prind

Pse prindërit duhet t’iu lexojnë libra fëmijëve që në moshë të hershme?

Pse prindërit duhet t’iu lexojnë libra fëmijëve që në moshë të hershme? Një nga ushqimet më të mira që prindi mund t’i japë fëmijës është leximi i librave për fëmijë me zë të lartë. Njësoj si ushqimi që ju japin fëmijëve çdo ditë, e njëjta gjë duhet të ndodhë edhe me leximin – çdo ditë …

Lajmet, Logoped, Logopedia

Zhvillimi social gjuhësor tek fëmijët

Zhvillimi social gjuhësor tek fëmijët Ende nuk ka baza rreth modelit të zhvillimit të fëmijëve që të mësojnë aftësitë bashkëvepruese sociale. Disa çështje të nxjerra nga studimet e zhvilluara janë të renditura më poshtë në mënyrë kronologjike në bazë moshore. Fëmijët në muajt e tyre të pare ju përgjigjen shprehje faciale dhe tonit të zërit të …

Lajmet, Logoped, Logopedia

Si ndikon mbajtja e gishtit në gojë tek e folura dhe tek gëlltitja e fëmijës?

Si ndikon mbajtja e gishtit në gojë tek e folura dhe tek gëlltitja e fëmijës? Thithja është instikti i parë i bebit. Thithja apo siç e quajmë ndryshe në këtë rast futja e gishtit në gojë është normale dhe tregon një normalitet në zhvillimin e fëmijës. Ka fëmijë që këtë veprim e bëjnë shumë shpesh, …

Belbezim, Lajmet, Logoped, Logopedia

Fëmija im belbëzon, si mund ta ndihmoj?

Fëmija im belbëzon, si mund ta ndihmoj? Problemet e mos- rrjedhshmërisë nuk janë të pazakonta tek fëmijët e vegjël gjatë të folurit të tyre. Fëmija mund të kalojë në faza që flet rrjedhshëm apo që nuk flet rrjedhshëm. Kjo mund të ndodhë pa pasur një arsye, apo në shumicën e rasteve ndodh për shkak se …

Lajmet, Logoped, Logopedia, Lojëra

Aktivitete dhe lojëra për fëmijë (mosha 4 vjeç)

Aktivitete dhe lojëra për fëmijë (mosha 4 vjeç) Aktiviteti më i preferuar i fëmijëve në ditët e sotme është “celulari” apo “tableta”. Fëmijët kalojnë shumë kohë në këto pajisje dhe momenti i vetëm kur ata mund të luajnë vërtet me lodra është kopshti. Ajo se çfarë ata kanë gjetur dhe tashmë e duan në ambjentet …