Lajmet, lexim, lexoj, liber, libra, libra per femije, Logoped, Logopedia, prind

Pse prindërit duhet t’iu lexojnë libra fëmijëve që në moshë të hershme?

Pse prindërit duhet t’iu lexojnë libra fëmijëve që në moshë të hershme?

Një nga ushqimet më të mira që prindi mund t’i japë fëmijës është leximi i librave për fëmijë me zë të lartë. Njësoj si ushqimi që ju japin fëmijëve çdo ditë, e njëjta gjë duhet të ndodhë edhe me leximin – çdo ditë një tregim, një përrallë apo një libër. Studimet tregojnë se leximi me zë të lartë, i ndihmon shumë fëmijët për të folur, për të ndërvepruar e për të krijuar një lidhje të fortë me prindërit; gjithashtu i ndihmon shumë që të mësojnë të lexojnë më herët. E rëndësishme është që leximi nga prindërit të vazhdojë edhe pasi fëmijët kanë mësuar të lexojnë sepse kjo i ndihmon që të krijojnë një lidhje shumë më të fortë me prindërit e tyre dhe i ndihmon që të kuptojnë më mirë botën rreth tyre.

Përfitimet e leximit që në moshë të hershme janë të shumta. Një prejt tyre është se ky proçes ndihmon në zhvillimin e trurit të fëmijës, sinapset krijojnë lidhje midis neuroneve të fëmijës në kohën që ju jeni duke lexuar, veprim që ndikon pozitivisht në zhvillimin e shumë zonave të trurit të fëmijës.

Leximi është një mënyrë shumë e mirë edhe për të rritur fjalorin e fëmijës, së pari fjalorin e tij për të të kuptuar dhe më vonë fjalorin e tij të të folurit.

Leximi është një nga faktorët kryesorë që nxit imagjinatën e fëmijës, gjë që televizori apo tableta e kufizon.

Leximi rrit përqëndrimin tek fëmija, ai ndjek faqet e librit kur prindi i kalon, ai ndjek me sy figurat që prindi i tregon me gisht. Kur fëmijët shikojnë një figurë të një topi jeshil në libër dhe prindi e emërton topin, fëmija fillon të bëjë lidhjen midis asaj që ju thoni e ai dëgjon dhe figurës së topit jeshil. Sa më shumë që ju të lexoni të njëjtin libër, aq më e fortë do të bëhet kjo lidhje.

Kur flasim për pjesën se leximi duhet të jetë i përditshëm dhe i shpeshtë, nuk nënkuptohet se çdo ditë do të duhet të lexoni një libër të ri; përkundrazi, një libër mund ta lexoni shumë herë duke zgjedhur mënyra të ndryshme: një herë lexoni tekstin, një herë përshkruani figurat që shihni tek libri, një herë lexojeni librin të bazuar në pyetje-përgjigje.

Gjeni librat në bazë të moshës së fëmijës suaj dhe mos ndaloni së ujitur mendjen e fëmijës suaj, i cili në të ardhmen do t’iu falenderojë për këtë gjë.

Please follow and like us: